Mikä Melukylä?

Yksityinen päiväkoti ihan Lammin ytimessä, linja-autoaseman ja S-marketin välittömässä läheisyydessä. Osoite on Huovintie 3. Melukylään kuljetaan sisäpihalta, rakennusten väliseltä käytävältä. Julkisivun puolelta ei ole sisäänkäyntiä. Päiväkoti on kooltaan hieman yli 300m2. Melukylän tiloissa toimi ennen Lammin apteekki.

Melukylän aukioloajat

Melukylä on avoinna arkisin klo 7.00-16.45. Perustellusta syystä joustamme aukioloajoista.

Lapseni tahtoo Melukylään!

Ihan mahtavaa! Näiltä sivuilta, Facebookista ja Instagramistakin pääsee etukäteen tutkimaan Melukylän touhuja. Meille saa tulla tutustumaankin, mutta kannattaa soittaa päiväkodin johtaja Sarille ja sopia käynnille sopiva aika. Hoitohakemus löytyy näiltä sivuilta, joten ei muuta kuin rohkeasti vaan mukaan tohinaan!

Alatalo, välitalo, ylätalo…mitäh?

Niin, jos joskus olet lukenut Melukylän lapsia, niin tiedät, että Melukylässä on alatalo, välitalo ja ylätalo. Niin on tietysti meilläkin. Alatalo on alle 3- vuotiaiden ryhmä, välitalo 3-5- vuotiaiden ryhmä ja ylätalo eskareiden ryhmä. Thats it!

Tutustuminen

Okei, hoitohakemus on lähetetty ja on aika ottaa seuraava askel. Suosittelemme lapselle vähintään yhtä tutustumiskäyntiä yhdessä vanhempien kanssa ennen varsinaisen hoidon aloittamista. Tutustumiskäynnillä nuuskitaan yhdessä uutta paikkaa, joka lapsen mielestä näyttää varmasti hurjan isolta. Tutustumiskäynnillä Melukylän henkilökunta vastailee mielellään kysymyksiin ja lapsi pääsee tutustumaan uusiin leluihin ja rohkeimmat uusiin kavereihinkin. Tutustumiskäynti (tai -käynnit) on perheelle pehmeä lasku päiväkotiarkeen.

Hoitosopimus

Päivähoidosta tehdään aina vanhempien kanssa kirjallinen hoitosopimus, johon kirjataan viikottainen hoitoaika, hoitomaksut, yhteystiedot ynnä muut tärkeät asiat. Tämä onnistuu monesti jo tutustumiskäynnin yhteydessä.

Kela

Välittömästi hoitosopimuksen jälkeen vanhempien tulee hakea Kelasta yksityisen hoidon tukea. Tämä voisi olla Kelan puolelta helpomminkin järjestetty juttu, mutta ainakin toistaiseksi kuvio menee niin, että vanhemmat hakevat tuen, joka sitten maksetaan päivähoidon tuottajalle. Tukipäätös tulee kirjallisena kummallekin osapuolelle. Yksityisen hoidon tuki on helppoa hakea Kelan asiointipalvelussa verkossa hoitosopimuksen tietoja apuna käyttäen. Jos perheen tulot ovat pienet, niin Kelalta on mahdollisuus hakea myös hoitolisää. Hoitolisäkin maksetaan suoraan päivähoidon tuottajalle, mutta me vähennämme tuon hoitolisän osuuden vanhempien kuukausittaisesta hoitomaksusta. Kuulostaa aika monimutkaiselta, mutta todellisuudessa ei sitä ole. Päiväkodin johtaja auttaa tarvittaessa hakemuksen tekemisessä.

Ensimmäinen hoitopäivä

Kello soi ja arki koittaa. Ensimmäinen aamu jännittää niin lasta kuin vanhempiakin! Jos mahdollista, niin aamuun kannattaa varata aikaa. Äiti tai isä ei tietysti voi jäädä päiväkotiin, vaikka mieli tekisikin, mutta kiireetön startti on parempi kuin kiireessä sählääminen. Voi olla, että halien ja pusujenkaan jälkeen ei ole hyvä, mutta voin kertoa, että oven sulkeuduttua helpottaa. Ensimmäisen viikon jälkeen tilanne muuttuukin siten, että lasta haetaan aina liian aikaisin kotiin. Siis lapsen mielestä. Leikit on kesken!

Mitä hoitoreppuun?

Riippuu tietysti lapsen iästä ja vuodenajasta. Sisällä käytämme sisätossuja ja ulkona sään mukaista pukeutumista. Kumisaappaita ja kuravaatteita olisi hyvä olla kaksi kierrosta, joista toiset jäävät päiväkotiin. Tai saahan niitä tietysti kuljettaakin, mutta kokemuksen mukaan näin on helpompaa. Kaikilla. Kesällä aurinkorasva ja hattu ovat ehdottomat. Talvella riittävästi lämmintä ja mielellään kosteutta sietävät rukkaset. Sormikasmallisissa hanskoissa meinaa sormet välillä palella ja villatumput vettyvät. Pienille omat vaipat. Vaihtovaatteita on hyvä olla reservissä, jos sattuu vahinkoja. Ja niitähän sattuu kaikille! Lapsi saa tuoda päiväkotiin joka päivä yhden oman lelun.

Päivän kulku

Jokaisella ryhmällä on lasten iästä johtuen hieman erilaiset aikataulut, mutta karkeasti päivät sujuvat näin:
Klo 7 päiväkoti aukeaa
Klo 7-8.15 aamupala ja vapaata leikkiä
Klo 8.30-9.00 aamupiiri
Klo 9-11 ohjattua toimintaa sekä ulkoilua
Klo 11-12 lounas
Klo 12-14 päivälepo
Klo 14 välipala
Klo 14.30-15.30 vapaata leikkiä
Klo 15.30- ulkoilua ja kotiin
Klo 16.45 Päiväkoti sulkeutuu

Mitä päiväkodissa syödään?

Lounas tulee ostopalveluna Myllyn Kupista & Kakusta, aamupalat ja välipalat valmistamme itse. Ateriat ovat monipuolisia ja maistuvia. Leivät ostamme seinän takaa leipomosta. Vältämme turhaa sokerin syömistä. Aterioiden jälkeen torjutaan happohyökkäystä ksylitolipastilleilla. Pastilleja ei tarvitse tuoda lapsen mukana, sillä ne tarjotaan talon puolesta.

Kun lapsi sairastuu

Lapsen sairastuminen on aina ikävä asia. Flunssat, kuumeet ja mahataudit ovat niin vanhemmille kuin varhaiskasvatuksen ammattilaisillekin tuttuja juttuja. Kun huomaat lapsesi sairastavan, tulee lapsen saada toipua rauhassa kotona. Emmehän me aikuisetkaan mene sairaana töihin! Hyvä nyrkkisääntö päivähoitoon palaamiselle on joko yksi kuumeeton päivä sairastamisen jälkeen tai kuumeettomissa taudeissa yleiskunnon palautuminen normaaliksi. Sairaan lapsen sisarusten päivähoitoon tuominen on tapauskohtaista. Kannattaa muistaa, että tartuntataudeilla on aina itämisaika ja vielä toistaiseksi oireeton lapsi saattaa jo kantaa (ja levittää) tautia. Maalaisjärjellä pärjää!

Kun lapsi sairastuu päiväkodissa

Joskus käy niinkin, että lapsi sairastuu päiväkotipäivän aikana. Tällöin yritämme tavoittaa lapsen vanhempia tai tarvittaessa hoitosopimukselle kirjattuja varahakijoita, jotta pieni toipilas saadaan mahdollisimman pian kotiin.

APUA! Täitä tai kihomatoja!

Valitettavasti aivan mahdollista! Paniikkiin ei ole kuitenkaan syytä joutua, sillä vaikka kyseiset loiset ovatkin perin kiusallisia, saa ne melko helposti häädettyä. Tärkeintä on rohkeasti ilmoittaa päiväkodin henkilökunnalle, että kierre saadaan katkaistua ja vanhempia tiedotettua. On varmasti syytä vielä muistuttaa, että täit tai kihomadot eivät ilmesty, vaikka imurointi on unohtunutkin viikonloppuna. Tiedotteissa tai keskusteluissa ei koskaan mainita nimiä (tietenkään!)

Miksi käsiä pitää aina pestä?

Juuri yllä mainituista syistä! Hyvä käsihygienia ehkäisee pöpöjä tarttumasta! Vanhempien onkin tärkeää huolehtia käsipesu yhdessä lapsen kanssa hoitoon tullessa. Sitä paitsi siinä on hyvä hetki vielä jutustella ennen töihin lähtöä!

Lomat

Päiväkoti on lapsen työtä ja ihan niin kuin me aikuisetkin, niin myös lapset tarvitsevat lomaa! Päiväkodilta tulee kyselyjä koskien lapsen loma-aikoja.

Kesän sulkuaika

Onko Melukylässä esikoulu?

Kyllä vain! Melukylän ensimmäisen eskarin lapset aloittivat tänä syksynä kuudennen luokan. Eskariryhmämme ovat verrattain pieniä, joka takaa laadukkaan yksilöllisen opetuksen.

Eskarilainen puhuu palkeista..mistä?

Kun lapsi sairastuu päiväkodissa

Kun lapsi sairastuu päiväkodissa

Kun lapsi sairastuu päiväkodissa

Kun lapsi sairastuu päiväkodissa

Kun lapsi sairastuu päiväkodissa

Kun lapsi sairastuu päiväkodissa

Kun lapsi sairastuu päiväkodissa

Kun lapsi sairastuu päiväkodissa

Kun lapsi sairastuu päiväkodissa

Kun lapsi sairastuu päiväkodissa